Gyros otthonról

Home / Blog / Gyros otthonról
Gyros otthonról

Ki szerettük volna próbálni otthon a gyrost, így hát kerestünk egy jó pita receptet. Az öntethez való pedig már meg volt! Azóta gyakran készítjük otthon ezt a finomságot. Ajánlom, hogy használjatok bolti fűszerkeveréket (pedig egyébként ellenük vagyok), tényleg igazi gyros íze van!

Hozzávalók / 5 adag


A pitához

  • 350 ml víz (meleg)
  • 1 ek méz
  • 1 tasak (11 gr) instant élesztő
  • 60 dkg finomliszt (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 2 tk só
  • 2 ek olívaolaj

A töltelékhez

  • 150 dkg csirkemell filé
  • 15 g gyros fűszerkeverék
  • 3 nagy db paradicsom
  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 1 kis fej vöröskáposzta
  • 1 db kígyóuborka

A lengyel kapros öntethez

  • 450 g joghurt (natúr)
  • 2 teáskanál majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 teáskanálkapor
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor (ízlés szerint)

Elkészítés

 

A pita:

  1. A meleg vizet, mézet és az élesztőt összekeverjük. Futtatni nem kell.
  2. Hozzáadjuk a 60 dkg lisztet és a 2 ek olívaolajat, szép sima tésztát gyúrunk belőle, ami se kemény, se lágy ne legyen.
  3. Keleszteni nem kell, ezért mindjárt 10-12 gombócot készítünk belőle.
  4. Kis pitaformákat nyújtunk belőle, kb. fél cm vastagot.
  5. Konyharuhával letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. Alatta lisztezzük be a deszkát!!!. Ez fontos, ettől lesz zsebes.
  6. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, egy tiszta tepsit teszünk az alsó rácsra.
  7. Ebbe rakjuk hármasával, négyesével, és figyeljük. Percek alatt gömbölyűvé fújódik fel, és ezután már csak 2 percig sütjük tovább. Nem szabad kiszárítani!
 

A töltelék:

  1. 2-3 ek gyros fűszerkeverékben megforgatjuk a vékony kockákra/csíkokra vágott csirkemellet.
  2. Kevés olívaolajon addig sütjük a húst, míg ki nem fehéredik.
  3. Közben felszeletetljük a zöldségeket. A paradicsomot és az uborkát vékony karikákra vágjuk, a káposztát lereszeljük. A lilahagymát csíkokra vágjuk.
 

Az öntet:

  1. Összekeverjük a joghurtot, mustárt és majonézt.
  2. Beleszórjuk a kaprot és jól elkeverjük.
  3. Ízlés szerint cukorral, sóval ízesítjük.